Före detta redaktören för Vision Balans har lämnat jordelivet alldeles för tidigt.

Före detta redaktören för Vision Balans har lämnat jordelivet alldeles för tidigt.

Ann-Marie Persson, 1968 – 2023, arbetade som redaktör för Vision Balans mellan 2009-2014.

Jag kom i kontakt med Ann-Marie i mitten av 00-talet då jag varit med och grundat det som då hette Sveriges Anställningslösas Landsorganisation, SALO.

Ann-Marie ville samtala om olika lösningar på den situation hon var i då och vi hördes ofta per telefon. Det som slog mig redan då, var hennes starka vilja och engagemang i olika samhällsfrågor. Samtidigt var hennes drivkraft att vilja uträtta något, imponerande stark.

När SALO 2009 startade ett arbetsmarknadspolitiskt projekt, var Ann-Marie med och startade tidskriften Vision Balans som under ett antal år fanns i pappersformat.

Som historiker och kulturintresserad var Ann-Marie som klippt och skuren som redaktör för Vision balans och tillsammans med redaktionen skapades en tidskrift som lyfte allt från frågor om miljö, arbetsmarknad, ekonomi, samt kulturinslag som var det som låg Ann-Marie varmt om hjärtat.

Sorgen var naturligtvis mycket stor då arbetsförmedlingen slutade stötta arbetsmarknadsprojektet.

Ann-Marie talade efteråt ofta om hur roligt arbetet varit. Hon var mycket stolt över att ha varit på Bokmässan i Göteborg med Vision Balans flera år i rad. Som kulturskribent var hon på Guldbaggegalan flera gånger. För att inte tala om alla konserter hon recenserade. Särskilt stolt var hon över alla kändisar i form av skådespelare, författare, med flera som hon intervjuade.

Jag följde Ann-Marie även åren efter hennes redaktörsarbete, då hon fortsatt höll kontakten per telefon. Hon hade redan tidigare under några år föreläst om historiska kvinnor, något hon brann starkt för att öka människors kunskap om. Detta arbete fortsatte Ann-Marie med in i det sista då hon fann sin mening med livet i det.

Jag är glad över att ha fått möta Ann-Marie på hennes livsväg och fått möjlighet att lära om vad det kan innebära att vara människa och finnas där för att trösta och hjälpa till att hitta lösningar.

Ann-Marie var en fighter och vägrade ge upp, även när det var som mörkast. Hon letade alltid efter lösningar, trots att förutsättningarna och omgivningen ibland var hård mot henne. Hon såg det goda i människan och ville alltid väl.

Våra tankar går till hennes anhöriga.

Henrik Lund

Ordförande

Sveriges Alternativa Landsorganisation, SALO