Av Elisabeth Alm Björnsson
Möjligheten till utbildning för arbetslösa i fas 3 har ännu en gång stoppats. Pengarna som regeringen avsatt räcker inte, och nu tvingas arbetsförmedlingen för andra gången dra i ”nödbromsen”.
Det har nu gått drygt två år sedan riksdagen fick regeringen att backa när det gällde beslutet att inte tillåta utbildning i fas 3 av jobb och utvecklingsgarantin. Men summan som regeringen därefter avsatte för utbildning i begränsad omfattning för dem som befinner sig i den s.k. sysselsättningsfasen har inte räckt till.
I en interpellation debatterad i riksdagen den 13 december ville Ylva Johansson (s) ha svar på vad regeringen och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (m) tänker göra för att arbetslösa i fas 3 inte ska förhindras att delta i utbildning som leder till jobb?
– Första gången det blev stopp för dem som planerat att påbörja en utbildning var i oktober i år. Då blev det också stopp för de utbildningsanordnare som hade planerat att bedriva utbildning, sa Ylva Johansson (s).
– Regeringen gjorde tydligen bedömningen att det är få personer i fas 3 som behöver en utbildning eftersom man anslog för lite pengar.
Regeringen sköt till extra pengar och de var bra, menade hon. Men bara två veckor senare, i mitten av november, var pengarna slut igen. Återigen fick det långtidsarbetslösa beskedet att de inte kunde påbörja utbildningen de planerat gå förrän nästa år. Ska vi ha det så här i arbetsmarknadspolitiken? undrade Ylva Johansson (s). Ryckighet fram och tillbaka när det gäller avsatta medel som gör att långtidsarbetslösa kommer i kläm.
– När man lyssnar på socialdemokraterna i debatten kan man tro att just en arbetsmarknadsutbildning skulle vara lösningen på allt. Det kan vara en del, men det är viktigt att jobba aktivt på flera fronter, svarade Elisabeth Svantesson (m).
– Vi måste komma ihåg att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden har olika behov och har olika förutsättningar. En del har inte haft jobb på sju, åtta, nio år, ibland längre. En del har låg utbildning, andra har hög utbildning, andra återigen har nedsatt arbetsförmåga och många har problem med hälsan.
– Det handlar om att rusta med praktik och träning, att vara aktiv och finnas hos en anordnare. Det handlar också om att motivera människor att läsa till bristyrken i de fall det är möjligt. Det är därför vi har ökat antalet platser på yrkesutbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar.
Det är olyckligt med den situation som uppstått på arbetsförmedlingen, menade hon.