Moderater börjar i fel ände

Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, har i ett utspel krävt att invandrare ska skriva på ett kontrakt om svenska lagar och värderingar.

Inte nog med att de vill reducera mänskliga aktiviteter till monetära transaktioner på arbetsmarknaden – nu vill de göra mänsklig kunskap till en fråga om juridik. Förslaget gör sig bäst i papperskorgen. Skulle det gå igenom så bör det i logikens namn krävas avtal av alla svenskar att behandla invandrare på samma sätt som man anser att svenskar ska behandlas. Jag tror dock inte att svenskar skulle acceptera en sådan behandling.

Integration handlar främst om ifall förutsättningarna den invandrade har att leva efter är desamma som för svenskar. Annars blir det diskriminerande. Samhällsstrukturerna måste bli mer humana och utgå från människors trygghet i stället för konkurrensen på en arbetsmarknad där inte alla får plats.

Schlingmanns förslag individualiserar problemet med integrationen på samma sätt som moderaternas sätt att individualisera ansvaret för arbetsmarknaden. Det är ett ytligt perspektiv och leder bara till att man fokuserar invandraren och invandrarna när man istället borde fokusera förutsättningarna för alla människor i samhället. Detta resonemang är oroande då det närmar sig Sverigedemokraternas retorik. Är det kanske så att moderaterna försöker attrahera SD:s väljare. Reinfeldt vill ju inte ta avstånd från SD fullt ut vad jag förstått.

Kunskap om lagar och värderingar får man inte genom skriftligt avtal utan genom en tydlig och pedagogisk introduktion och ett tolerant samhällsklimat. Hans logik är densamma, som den chef har, som tror att personalen tagit till sig information bara för att ett PM är distribuerat. Gammaldags, repressivt och ineffektivt.

Lämna en kommentar