Kom fram ur skuggan SD

Insändare införd i Norrköpings tidningar 140919

Signaturen ”En som tröttnat på tjafset” argumenterar i NT 140917 för att SD är ett parti som måste tas på allvar. I vanlig ordning sätts grupp mot grupp mot varandra. Uppmaningen är att krypa upp ur sandlådan och samarbeta med alla partier.

Ett parti med nazistiska och fascistiska rötter ska naturligtvis tas på allvar. Annars riskerar vi ett tredje världskrig då en stor del av Europa på samma sätt som på 1930-talet lider av separatism och protektionism istället för integration och kärlek till människan.

Med samma självklarhet som moderaterna försökte skriva om historien till sin egen fördel gör många SD-anhängare allt för att skyla över historien så att rötterna inte syns. Medan andra partier sitter i ”sandlådan” står SD i skuggan och lurar. Man använder rädsla för att skapa opinion. SD-debattörer vågar av rädsla inte ens gå ut med sitt namn då man intuitivt känner att värderingarna inte är okey. Själv har jag fått utstå anonyma telefonhot om att ”få en kniv i arslet” i debatt med SD:are. Hur demokratiskt är det? Vill man bli demokratiskt behandlad måste man acceptera demokratins villkor. Då SD står i skuggan och bedriver en antidemokratisk politik måste man förstå konsekvenserna.

Jag förstår att många är otrygga då Alliansen i riksdagen cementerat utanförskapet tillsammans med SD då de röstat med Alliansen 9 av 10 gånger. Frågan är om det blir bättre av att göra samhället ännu otryggare genom att sätta grupp mot grupp. SD har inte förstått att de pengar man saknar till bland annat pensioner och invandring/integration har sugits upp av det finansiella systemet. Att enbart de fyra största bankerna hade en vinst på över 90 miljarder kronor förra året är tydligen okey.

Att kamouflera en främlingsfientlig politik med en retorik baserad på okunskap och rädsla ökar inte demokratin. ”En som tröttnat på tjafset” är välkommen att samtala om de riktiga orsakerna till problemen men kliv först ut ur skuggan och våga ifrågasätta inte enbart andras världsbild utan även den egna.

Henrik Lund

Partipolitiskt obunden

Riksordförande

Sveriges Anställningslösas Landsorganisation